Publiqueu les dades de recerca de les vostres investigacions en obert! |
La publicació de les dades de recerca en obert, sempre que es pugui, és una molt bona pràctica a l'hora de portar a terme una investigació amb criteris de ciència oberta, més enllà de l'obligatorietat imposada pels principals organismes de finançament de la recerca.
Des de principis d'aquest any el PDI i els estudiants de doctorat teniu a la vostra disposició el repositori de dades de recerca CORA.RDR. Es tracta d'un repositori de dades federat i multidisciplinar que permet a les universitats catalanes, centres de recerca CERCA i altres entitats que fan recerca la publicació de conjunts de dades de recerca en mode FAIR i seguint les directrius de l'European Open Science Cloud (EOSC). Els seu objectiu és augmentar l'eficiència i la transparència de la recerca a través d'una ràpida difusió dels conjunts de dades i facilitar-ne la seva reutilització. Consulteu les característiques i beneficis que us pot comportar publicar-hi. A la UAB ja tenim gairebé 100 datasets publicats! Hi voleu publicar el vostre? Contacteu amb la Biblioteca a través del Pregunt@ i us ho explicarem.
Més informació sobre el tema: Dades de recerca en accés obert
|
Acord transformatiu amb Cambridge University Press |
|
Llibres electrònics a prova |
Durant el 2023 el Servei de Biblioteques de la UAB facilita la consulta de més de 100.000 llibres electrònics: tot el fons editorial de Cambridge University Press i de Wiley, els llibres publicats al 2021 i 2022 d’Elsevier, i els publicats al 2020, 2021 i 2022 de Springer-Nature.
La novetat respecte a anys anteriors és que hem afegit tots els llibres de Cambridge University Press, editorial multidisciplinar amb un gran pes en Humanitats i Ciències Socials, però també en Ciències i Enginyeries. D’aquesta manera complementem l’oferta que teníem en els darrers anys, que ja era molt potent en els àmbits de les Ciències, Biociències i Salut.
Els llibres estan disponibles al web https://mirades.uab.cat/ebs/, on es poden explorar per editor, paraula clau i any de publicació, i també els podeu trobar a través del Cercador de les Biblioteques UAB. Es poden consultar i descarregar en PDF sencers o per capítols, i també es poden llegir en línia.
A finals d’any, els llibres més consultats i aquells que ens sol·liciteu amb aquest formulari s'incorporaran a la col·lecció de les Biblioteques UAB.
Si teniu qualsevol dubte o pregunta escriviu-nos al Pregunt@
|
Préstec interbibliotecari: més documents gratuïts |
Des del març, la majoria dels articles i parts de monografia que no estan disponibles a les Biblioteques de la UAB es poden obtenir de manera gratuïta.
El Servei de Biblioteques de la UAB s’ha adherit a dos acords de gratuïtat on participen més de 70 biblioteques universitàries catalanes i espanyoles i, per tant, podem aconseguir de franc un tant per cent molt alt dels documents no disponibles a la UAB.
Les peticions dels articles o parts de monografies s’han de tramitar a través del formulari que hi ha a la pàgina web del Servei de Préstec Interbibliotecari. Rebreu els documents en PDF al vostre correu electrònic en un màxim de 72 hores hàbils, encara que en la majoria dels casos els rebreu en menys temps.
Si us cal més informació o teniu algun dubte podeu escriure’ns al Pregunt@
El Servei de Préstec Interbibliotecari permet obtenir llibres en préstec i articles o capítols de llibres en PDF d’universitats catalanes, espanyoles i de la resta del món. D’aquesta manera les Biblioteques UAB contribuïm a l’assoliment dels objectius de la comunitat universitària, facilitant recursos d’informació de qualitat per a l’aprenentatge, la docència i la recerca.
|
Breus |
Les Biblioteques UAB vam participar a La Comunitària UAB de primavera (20 d'abril), amb un estand a la fira d'entitats i serveis que es va muntar al costat de la nostra biblioteca. Les persones que van visitar l'estand van poder jugar a la diana de dards dels serveis de les biblioteques i guanyar premis si encertaven els blancs.
El pregó de La Comunitària va anar a càrrec de Núria Casaldàliga, directora del Servei de Biblioteques.
Per celebrar Sant Jordi vam muntar una paradeta de llibres a 1 euro. Tota la recaptació obtinguda es destinarà a la compra de nous documents. També vam suggerir als visitants de la biblioteca que reescrivissin la llegenda de Sant Jordi i el drac, al suro de la planta baixa de la biblioteca.
La segona edició de les partides de rol a la biblioteca, en col·laboració amb el Club de Rol de la UAB, ha repetit l'èxit de la primera edició: totes les partides es van omplir! Esperem muntar una tercera edició abans que acabi el curs.
Entre abril i maig estem acollint grups d'estudiants del grau d'Història que vénen a fer tallers al voltant de documentació que conservem a la secció de Reserva. Tenen l'oportunitat única de veure (i tocar) llibres i mapes antics, sota la supervisió del professorat del Departament d'Història Moderna i Contemporània.
L'Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya ha arribat als 3.550 registres i segueix creixent, gràcies a les aportacions que ens fan arribar moltes persones interessades en aquest projecte conjunt de l'InCom-UAB i la Biblioteca.
Llegiu l'article sobre l'Arxiu Sonor que ha publicat la nostra companya Marta Rial al Biblioteca informacions!
|
|
Rebeu aquest butlletí perquè pertanyeu al personal docent i investigador amb docència a la Facultat de Ciències de la Comunicació UAB.
El tractament de les vostres dades personals en aquesta llista de distribució/difusió té la finalitat de mantenir-vos informat/da de les novetats de les Biblioteques UAB. D’acord amb la legislació vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal, podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició i limitació del tractament enviant un missatge a bib.comunicacio@uab.cat.
Font de les icones: Flaticon
|
|
|