Proves PAU a la biblioteca |
Del dimarts 8 al divendres 11 de juny, la Biblioteca acollirà part de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) que es faran al campus de la UAB.
Per aquest motiu alguns dels espais de l'edifici es dedicaran exclusivament a la realització de les proves i no es podran fer servir durant aquestes dates. Els espais afectats són:
- Planta -1 (soterrani)
- Planta 2
- Planta 3
Les sales de treball en grup de la planta -1 i les cabines de les plantes 2 i 3 estaran fora de servei.
La planta 4 de la biblioteca i el servei de préstec funcionaran amb normalitat.
Si teniu previst agafar en préstec documents que es troben a les plantes reservades per a les proves, us recomanem que els reserveu anticipadament a través del Cercador; d'aquesta manera, els podreu recollir al taulell de préstec de la planta baixa.
La resta de biblioteques del campus obriran amb normalitat, excepte la Biblioteca d'Humanitats i la Biblioteca de Ciències Socials, que també destinaran espais a les PAU. Aquí teniu els horaris de totes les biblioteques i des d'aquí podeu consultar la seva ocupació en temps real.
Us demanem disculpes per les molèsties i us agraïm la vostra comprensió.
|
Sessió formativa: Publicació de dades de recerca en accés obert |
La biblioteca organitza una sessió formativa específica pel personal docent i investigador de la Facultat sobre la publicació de dades de recerca en accés obert. Aquesta sessió està dedicada íntegrament a les dades de recerca i, juntament amb la sessió sobre publicar en accés obert que es va portar a terme el passat 17 de maig, vol donar una visió àmplia d'aquests dos pilars de la ciència oberta.
Durant la presentació es tractaran sobretot els següents temes:
- Concepte i tipologia de dades de recerca
- Política institucional d’accés obert per a les dades de recerca de la UAB (2020) i convocatòries nacionals i europees
- Principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable)
- Pla de Gestió de Dades
- Publicació de dades de recerca al DDD
- Bones pràctiques: fitxer README, formats, drets, cites, gestió de fitxers...
Títol de la sessió: Publicació de dades de recerca en obert
Data: dimecres, 16 de juny
Hora: de 15 a 16 h
Lloc: telepresencial, a través de Teams
Idioma: català
Formadora: Carme Besson
Inscripció: és obligatori formalitzar la inscripció entre l'1 i el 14 de juny a través del formulari d'inscripció. El dia 15 s'enviarà a les persones inscrites l'enllaç de Teams per accedir a la sessió
|
Finançament per publicar
|
Un acord transformatiu és el contracte que s'estableix entre un consorci o universitat i un editor de revistes acadèmiques, en què es canvia el model de subscripció que hi havia vigent fins aquell moment. Concretament, es passa de "pagar per llegir" a "pagar per llegir i per publicar en accés obert".
Durant aquest 2021 CRUE-CSIC està signant a nivell nacional acords transformatius amb els editors Elsevier, Wiley, Springer-Nature i l’associació American Chemical Society (ACS) pel període 2021-2024. Pel PDI i estudiants de doctorat que siguin autors de correspondència d'articles de revistes incloses a l’acord amb un d'aquests editors, voldrà dir optar a tenir una APC (Article Processing Charges) gratuïta o amb descompte. Una vegada superada la revisió per experts el mateix editor informarà a l'autor de correspondència de la possibilitat de sol·licitar la gratuïtat de l'APC. En cas de voler-hi optar, la petició arribarà a la UAB i aquesta comprovarà si el sol·licitant compleix els criteris per l’assignació de les APC aprovats per la Universitat i en base a aquests procedirà a acceptar o denegar la petició. L'investigador serà informat del resultat.
Us podeu mantenir informats sobre el finançament per publicar en accés obert a la UAB a través de les pàgines web Acords transformatius i Descomptes per publicar en accés obert. Podeu consultar els títols de les revistes d'Elsevier i Wiley incloses a l'acord a la pàgina web del CSUC; aviat hi haurà també les llistes de revistes dels altres editors.
Aquest finançament facilita la publicació en accés obert als investigadors de la universitat. A més aquests acords demostren el compromís adquirit per la CRUE en la Declaració del document Compromisos de las Universidades ante la Open Science (CRUE, febrer 2019): "3. Incluir el acceso abierto inmediato en cualquier negociación con los editores de publicaciones científicas, promoviendo al mismo tiempo el pago de un precio equitativo que, en ningún caso, ha de implicar un gasto superior al actual, el cual permita hacer sostenible el sistema de comunicación científica."
Adreceu-vos a la biblioteca per a més informació o dubtes sobre aquest tema.
Consulteu L'accés obert a les publicacions, la presentació que vam fer servir en la sessió que vam oferir el 17 de maig a PDI i doctorands de la Facultat.
|
Formació en línia sobre Scopus
|
La FECYT ha obert les inscripcions a un nou cicle de cursos en línia sobre la base de dades Scopus. La formació tindrà lloc entre el 7 i l'11 de juny. Consulteu l'enllaç per conèixer el calendari de sessions i accedir a les inscripcions.
Si us inscriviu als cursos, tingueu en compte que cal fer-ho amb la vostra adreça de correu institucional.
Scopus és la base de dades multidisciplinar de literatura científica d'Elsevier. La podeu consultar des d'aquí.
|
Seminari de Wiley per a autors
|
L'editorial Wiley anuncia una sessió en línia adreçada a investigadors, amb el títol "Seminario web para ayudarle a aumentar sus posibilidades de ser publicado en una revista académica".
La sessió es farà el dimarts 15 de juny, a les 16 h.
Aquí trobareu tota la informació i el formulari d'inscripció.
|
Enllaços d'interès
|
- Tomàs Fabregat. "Repensar les biblioteques: el COMTEC Centre" [accés lliure; HTML]. Al darrer número de la revista del Servei de Biblioteques UAB, Biblioteca informacions, el cap de la nostra biblioteca parla del procés de transformació de les biblioteques en general i de la nostra en particular, amb l'entrada en funcionament del COMTEC Centre a la segona planta.
- Emilio Delgado-López-Cozar; Ismael Ráfols; Ernest Abadal. "Carta: Por un cambio radical en la evaluación de la investigación en España" [accés lliure; PDF]. Aquests tres docents i investigadors han publicat una carta a la revista El profesional de la información, en la qual demanen a les autoritats científiques espanyoles que abandonin les polítiques que estan fent servir actualment per valorar l'activitat científica, especialment per avaluar l'activitat dels investigadors. Aquestes polítiques es basen en un ús indiscriminat dels indicadors bibliomètrics, començant pel factor d'impacte. En aquesta carta, els autors analitzen els efectes d'aquesta manera d'avaluar i proposen alternatives.
- Mentre no canviïn les tendències, caldrà continuar fent el seguiment dels principals indicadors bibliomètrics que es fan servir. A mitjans de maig SCImago va presentar els SCImago Journal Ranks [accés lliure; HMTL] corresponents a 2020. És a dir, les mètriques 2020 de les revistes incloses dins de la base de dades Scopus.
- Acción Cultural Española. Anuario AC/E de cultura digital 2021 [accés lliure; HTML; descàrrega en PDF sota registre]. Aquest anuari, dirigit per Javier Celaya, recull assaigs en què professionals i especialistes analitzen com els diferents àmbits de la cultura han implementat tecnologies digitals per fer front a la "nova realitat" que ha sorgit amb la pandèmia de la COVID-19. La segona part és un recopilatori d'iniciatives culturals destacades.
- European Communication Monitor 2021 [accés lliure; PDF]. Última edició d'aquest informe, que estudia les tendències en comunicació a partir de les respostes de professionals del sector de 46 països.
|
|
Rebeu aquest butlletí perquè pertanyeu al personal docent i investigador amb docència a la Facultat de Ciències de la Comunicació UAB.
El tractament de les vostres dades personals en aquesta llista de distribució/difusió té la finalitat de mantenir-vos informat/da de les novetats de les Biblioteques UAB. D’acord amb la legislació vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal, podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició i limitació del tractament enviant un missatge a bib.comunicacio@uab.cat.
Font de les icones: Flaticon
|
|
|