
Com que portàvem temps sense enviar cap butlletí, la llista d'avui és desproporcionadament llarga! (i esperem que també interessant). Us portem una mica de tot...
-------------------------------------------------------------------------------
Els companys publiquen!
Oskar Hernández, gestor de l'Hemeroteca General, ha escrit junt amb dos professors de la UAB un article a Public Library Quarterly, sobre el Library Living Lab de la Biblioteca Miquel Batllori de Volpelleres:
Hernández-Pérez, Oskar; Vilariño, Fernando; Domènech, Miquel. "Public libraries engaging communities through technology and innovation: Insights from the Library Living Lab", Public Library Quarterly, 25 November 2020. https://doi.org/10.1080/01616846.2020.1845047. En podeu llegir la versió post-print al DDD.
Teresa Santos, la nostra gestora de la col·lecció, ha presentat junt amb Santi Balagué "L'equipament GEPA com a eina per a la transformació dels nous espais a les biblioteques: el model UAB" [PDF] a la tercera jornada del Seminari d'experiències '20 del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya (14-18 desembre).
-------------------------------------------------------------------------------
Tenim una novetat de l'Observatori Mediterrani de la Comunicació al DDD: La comunicació com a eina per a la cohesió social contra el racisme i la intolerància. El projecte ha estat coordinat pel professor Ricardo Carniel.
La Càtedra UNESCO d'Alfabetització Mediàtica i Informacional per a un Periodisme de Qualitat ha presentat el MILID Yearbook 2018-2019.
El Consell de la Informació de Catalunya ha publicat 25 recomanacions per a un periodisme no sexista i el tractament de la violència masclista.
El Banc de Veus és un projecte que recull les veus de dones que han treballat a la ràdio, en el qual ha participat Elvira Altés, que va ser durant molts anys professora de la Facultat. Es presenta avui (17 de desembre) a les 18 h al Col·legi de Periodistes de Catalunya. L'acte es podrà seguir per streaming.
El llibre Comunicación y diversidad conté una selecció de 30 comunicacions presentades al VII Congreso Internacional AE-IC (Asociación Española de Investigación de la Comunicación), celebrat a València a finals d'octubre. La selecció ha estat feta per l'equip de la revista El profesional de la información.
Reporters sense Fronteres ha fet públic el Balance anual 2020 de periodistas encarcelados, secuestrados y desaparecidos.
Un altre clàssic d'aquestes dates, que a nosaltres ens sembla molt interessant: l'informe del CIDOB El món el 2021: deu temes que marcaran l'agenda internacional.
L'Institut de Ciències Polítiques i Socials ha actualitzat el Banc de dades de càrrecs electes: dones i homes protagonistes a les institucions democràtiques.
La Biblioteca Nacional de España ha fet pública la llista d'autors espanyols del seu catàleg les obres dels quals passen a domini públic el 2021. Hi ha uns quants periodistes!
La Filmoteca Española va presentar el Inventario del Cine Español Conservado, una base de dades que reuneix dades de les pel·lícules custodiades en arxius arreu d'Espanya.
---------------------------------------------------------------------------
Per acabar i aprofitant que tindrem uns quants dies de vacances, fem una selecció d'exposicions als museus de Barcelona, relacionades amb el periodisme, la propaganda, la ràdio, la fotografia i el cinema:
Al CCCB: World Press Photo 2020 ÚLTIMS DIES!
Al Palau Robert de Barcelona: Aixafem el feixisme. El Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya i Les portades d'una dècada. 10 anys de l'Ara.
Al Museu d'Història de Barcelona: Dones a les ones
Al Born Centre de Cultura i Memòria: Perich (1941-1995). Humor amb ulls de gat
A l'Arts Santa Mònica: Gervasio Sánchez. Activistes per la vida i FER (1949-2020). L'humor amable
A La Virreina Centre de la Imatge: Helios Gómez. Dies d'ira
A l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona: Un viatge fotogràfic. La construcció del Poble Espanyol
Al Caixafòrum: Vampirs. L'evolució del mite
|