Núm. 2/2020. 10 febrer 2020 |
Documents de cessió de drets, ara en castellà i anglès
|

Hem traduït al castellà i l'anglès els models de dos documents de cessió de drets que fins ara només estaven disponibles en català. Els trobareu al blog de Propietat Intel·lectual i Accés Obert:
|
Webinars de Web of Science |

El portal de literatura científica Web of Science convida els investigadors a inscriure's als seus seminaris web gratuïts, que es faran a finals de febrer:
- Dilluns, 24 de febrer, 16 h. Sea más inteligente con métricas inteligentes para un análisis más inteligente
- Dimarts, 25 de febrer, 16 h. Los mejores consejos para guardar y exportar sus búsquedas en Web of Science
- Dimecres, 26 de febrer, 16 h. Construya sus bibliografías y cite correctamente la primera vez
En aquest enllaç trobareu més informació i l'accés a les inscripcions
|
Rànquing SECABA |

Les biblioteques de la UAB ocupen per tercer any consecutiu la primera posició del rànquing SECABA, creat per la Universitat de Granada, que analitza la eficiència de les biblioteques universitàries espanyoles.
El Servei de Biblioteques de la UAB ha anat avançant posicions des de les primeres edicions del rànquing i, en els darrers anys, s'ha situat sempre entre els sis primers llocs. L'edició d'enguany està basada en dades de l'any 2018.
El rànquing s'elabora a partir d'uns indicadors de segon nivell amb una metodologia basada en la teoria general de sistemes.
La font de dades analitzada pel rànquing és REBIUN, la sectorial de la CRUE que s'ocupa de biblioteques i que publica cada any les estadístiques de les biblioteques universitàries espanyoles. REBIUN està formada per les biblioteques de les 76 universitats de la CRUE (50 de l'àmbit universitari públic i 26 de l'àmbit universitari privat) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).
La metodologia que segueixen es basa en una avaluació amb base quantitativa i empírica, i des d'un enfocament sistèmic. L'ordenació de les biblioteques en el rànquing està en funció del que anomenen "índex de potència del sistema", que posa en relació la potència d'entrada, basada en els pressupostos, amb la potència de sortida, basada en la consulta presencial de documents, els préstecs domiciliaris i els documents descarregats de la biblioteca digital pels usuaris.
|
Breus |

Sabíeu que mantenim dos llocs web que recullen recursos sobre bibliologia i col·leccionisme artístic? Si us interessen aquests temes, doneu-los una ullada!
-------------------------------------------------------------------------
Ara també prestem ratolins per a ordinador! Si en necessiteu, demaneu-los al taulell de la planta baixa
-------------------------------------------------------------------------
Què ha passat amb els llibres electrònics que vam tenir a prova durant el 2019? De tot el conjunt, les Biblioteques UAB hem adquirit prop de 5.200 títols, basant-nos en l'ús que van tenir! Al proper butlletí us donarem informació més precisa. I també us parlarem de l'oferta de llibres a prova que tindrem durant el 2020.
-------------------------------------------------------------------------
El 30 de gener vam organitzar una sessió informativa sobre fonts d'informació adreçada als estudiants de primer curs de doctorat, dins de les activitats transversals que ofereixen els programes de formació de doctors. Trobareu la presentació al DDD.
|
Enllaços d'interès |

Intel·ligència artificial: decisions automatitzades a Catalunya [PDF; accés lliure]. L'Autoritat Catalana acaba de presentar aquest informe, que fa un estat de la qüestió de l'aplicació de la intel·ligència artificial a Catalunya, en tots els àmbits, i posa l'èmfasi en aspectes ètics i de protecció de dades
----------------------------------------------------------------
Tecnologías emergentes y datos abiertos: inteligencia artificial [PDF; accés lliure]. El Gobierno de España, dins del marc de la Iniciativa Aporta, fa públic aquest estudi sobre l'impacte de la intel·ligència artificial i la seva relació amb la disponibilitat de conjunts de dades en obert
----------------------------------------------------------------
Fiction film financing in Europe: a sample analysis of films released in 2017 [PDF; accés lliure]. L'European Audiovisual Observatory analitza com es financien les pel·lícules de ficció a Europa, prenent com a base la producció cinematogràfica del 2017
----------------------------------------------------------------
Informe anual del sector de los contenidos digitales en España 2019 [PDF; accés lliure]. L'ONTSI (Observatorio Nacional de Telecomunicaciones y de la Sociedad de la Información) parla de tendències i mercats en tots els sectors que produeixen contingut digital: els videojocs, la música, el cinema, el vídeo, els audiovisuals, les publicacions, la publicitat digital, etc.
----------------------------------------------------------------
Lluís Codina; Javier Guallar; Carlos Lopezosa. Curación de contenidos para periodistas: conceptos, esquema de trabajo y fuentes abiertas [PDF; accés lliure]. El Grup de Recerca Digidoc de la UPF ha elaborat aquest dossier on desenvolupa la seva proposta de curació de continguts adreçada a periodistes
|
|
Rebeu aquest butlletí perquè pertanyeu al personal docent i investigador amb docència a la Facultat de Ciències de la Comunicació UAB.
El tractament de les vostres dades personals en aquesta llista de distribució/difusió té la finalitat de mantenir-vos informat de les novetats de les Biblioteques UAB. D’acord amb la legislació vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal, podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició i limitació del tractament enviant un missatge a bib.comunicacio@uab.cat.
|
|
|