Dimarts 04 de juny del 2019


 
Núm. 6/2019. 4 juny 2019
Exposició "Desembarcament de Normandia: 75 anys"

Normandia

El 6 de juny de 1944 va començar una de les més grans operacions militars de la 2a Guerra Mundial: el desembarcament dels exèrcits aliats a les platges de la regió francesa de Normandia. Aquesta intervenció, coneguda també amb el nom d'Operació Overlord, va ser l'inici de la gran ofensiva per alliberar l'Europa occidental del domini nazi. Així doncs, enguany es commemora el 75è aniversari d'aquesta batalla.

Amb aquesta exposició, volem recordar el Dia D a través de documents i materials que podeu trobar a la biblioteca, com ara revistes de propaganda política d'ambdós bàndols, llibres, cartells i algunes pel·lícules basades en aquests fets o relacionades amb altres esdeveniments de la Segona Guerra Mundial.

Visiteu la mostra a les vitrines de la planta baixa de la biblioteca, i demaneu la llista dels documents exposats a través del servei Pregunt@. 

 

Com trobar versions d'articles en accés obert?

Buscar articles

L'accés als articles científics és una necessitat per a la recerca de tot investigador. Per facilitar la localització de versions d'articles en accés obert, més enllà dels que ja s'obtenen a través del Cercador de les biblioteques, el Servei de Biblioteques ha elaborat una infografia en la qual us mostrem diverses alternatives. Ep, i totes elles legals! 

Acord amb MDPI

MDPI

La UAB s'ha afiliat al Institutional Open Access Program (IOAP) de l'editor Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI) oferint als investigadors de la UAB un important incentiu per publicar en les revistes de MDPI a costos més assequibles. Aquest editor suís, pioner en la publicació de revistes acadèmiques en accés obert, ofereix un 25% de descompte als membres de la comunitat UAB per publicar en qualsevol de les més de 200 revistes científiques multidisciplinàries que té. Totes són en accés obert amb llicència CC-BY i moltes estan indexades en bases de dades científiques destacades.

Quan l'autor lliuri el seu article a la revista ho haurà de fer des del seu correu de la UAB per tal que automàticament quedi identificat com a membre de la UAB i pugui gaudir del descompte. El Servei de Biblioteques s'ocuparà d'arxivar els articles que publiquin els membres de la comunitat UAB al Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD).

Publica en accés obert i guanya visibilitat i impacte!

Breus

Observatori

  • "Pregunta'ns" és el primer vídeo de la col·lecció "Biblioteques en un minut": petites píndoles d'informació a Youtube! Si us agrada, subscriviu-vos al nostre canal

 

  • Ja teniu disponible al DDD la Memòria 2018 del Servei de Biblioteques.

 

  • Aquesta setmana s'han publicat els Journal Ranks 2018 de Scimago. És a dir, els indicadors bibliomètrics de revistes calculats a partir de la base de dades de literatura científica Scopus. L'índex SJR i el quartil al qual pertany una revista segons el seu SJR són dos indicadors d'impacte valorats per les agències d'avaluació i acreditació. La consulta dels rànquings és lliure.

 

  • Dialnet segueix ampliant el seu portal Dialnet Métricas per analitzar l'impacte de revistes, i recentment hi ha afegit un apartat de Comunicació.
Enllaços d'interès

links

La plataforma XNet, de defensa de la cultura lliure i els drets digitals, ha publicat l'informe #FakeYou: fake news y desinformación: monopolios de la manipulación informativa y recortes de libertad de expresión [accés lliure; PDF]

************************************

S'han publicat les presentacions, vídeos, fotos i ressenyes de la 9a Conferencia Internacional sobre revistas de Ciencias Sociales y Humanidades (CRECS 2019), que es va celebrar a Logroño del 22 al 24 de maig

**********************************

El Club de Creativos ha engegat la campanya "Hola, tú a mí no me conoces" per conscienciar la indústria publicitària de la necessitat d'acabar amb els estereotips que limiten les dones. Es pot descarregar un llibre i un fullet [PDF].

********************************

El Consell de la Informació de Catalunya ha publicat el seu Informe-Memòria 2018 [accés lliure; PDF]

******************************

No podem estar-nos de recomanar l'exposició Fons radiofònics a la Biblioteca de Catalunya, visitable fins al 19 de juny. Al web de l'exposició hi ha una selecció de fitxers d'àudio.

 

 

 

 

 

 

Rebeu aquest butlletí perquè pertanyeu al personal docent i investigador amb docència a la Facultat de Ciències de la Comunicació UAB.

El tractament de les vostres dades personals en aquesta llista de distribució/difusió té la finalitat de mantenir-vos informat de les novetats de les Biblioteques UAB. D’acord amb la legislació vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal, podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició i limitació del tractament enviant un missatge a bib.comunicacio@uab.cat.

Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General